top of page

Şasi numarası nedir?

Şasi numarasının kontrolü, genellikle araç satın alırken satış sözleşmesini imzalamadan önce yapılan bir işlemdir. Bu numaranın ne olduğunu, nelerden oluştuğunu, nasıl kontrol edeceğinizi ve aracın neresinde bulunduğunu bilmeniz gerekir. Bu bilgiler, yeni veya ikinci el araç satın alan tüm kişiler için önemlidir.

Arabanızın VIN numarasını bilmek neden önemlidir?

Aracın şasi numarasını bilmek gereklidir ve çok önemlidir. İkinci el araç satın almadan önce şasi numarasını kontrol ettiğinizden emin olun. Bu numara, size aracın çalınıp çalınmadığı hakkında bilgi verir ve teknik durumu hakkında gerekli bilgileri sağlar. Buna göre, aracın kaza yapıp yapmadığını öğrenirsiniz. Pek çok satıcı veya bayi, sattıkları aracın kaza geçirmediğini iddia eder. Maalesef, pek çok deneyimsiz sürücü bu sözlere inanır ve ardından aracın kötü bir durumda olduğunu ve ciddi bir bakımdan geçmesi gerektiğini görür. Şasi numarasını kontrol ederek, araç geçmişini ve aracın nereden geldiğini detaylı bir şekilde doğrulayabilirsiniz. Ciddi kaza geçirmiş araçların şasi numaralarının değiştirilmesi sıklıkla yaşanan bir durumdur. Bu yüzden, herhangi bir çelişki görürseniz satın almayı hemen iptal edin. Başka iyi bir seçenek de, oldukça detaylı bilgi veren şasi numarası raporudur. Bu raporla, gerçek kilometrenin ne olduğunu, herhangi bir gizli kusur olup olmadığını, araca nasıl bakım ve onarım yapıldığını görürsünüz. Ayrıca, aracın daha önce nasıl kullanıldığını, özel veya ticari araç olarak kullanılıp kullanılmadığını öğrenirsin. Aracınız hasar görürse veya arızalanırsa şasi numarası sayesinde temin edilmesi zor olan araç parçalarını ithal edebilirsiniz. Böylece, satın alınan bileşenler mükemmel bir uyumda olur. Tamirhaneler, genellikle şasi numarası ileterek araç parçalarının siparişini verebilirler.

İkinci el bir aracın boya renginin değiştiği nasıl kontrol edilebilir?

Şasi numarasından boya rengini tespit etmek zordur. Renk adının veya tabelada belirtilen kodun fabrikada yapılan renk olup olmadığı konusunda yetkili servis yardımcı olabilir. Böylece, kaporta boyasının araç üreticisi tarafından kullanılan ilk renkle aynı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Elbette, şasi numarasını bilmek yalnızca önemli değil, aynı zamanda elzemdir! Bu numara ile tüm araç geçmişini öğrenebilir ve bu sayede kazasız otomobil sattığını iddia eden bir araç satıcısı tarafından “acaba aldatıldım mı?” sorusunu sormadan gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Üreticiye bağlı olarak, şasi numarası farklı araç parçalarında bulunabilir ve her araç için nerede olacağı ile ilgili tek bir standart yoktur. Çarpışma olduğunda veya bazı parçalar aşındığında, şasi numarasını kullanarak bu parçaları ithal edebilirsiniz.

Şasi numarası nedir?

Şasi numarası Araç Kimlik Numarası (VIN) olarak da bilinir. Araca üretici tarafından atanır. Standartlar ülkeler arasında değişiklik gösterebilir. Fakat tüm şasi numaralarında 17 karakter formatı vardır. 1981 yılından önce tek bir standart yoktu. Bu yüzden, üreticiler farklı şasi numarası biçimleri kullanmaktaydı, bu da şasi numarasını kullanarak aracın geçmişini kontrol etmeyi çok zor ve hatta imkansız hale getirmekteydi.

2

Şasi numarası nelerden oluşur?

Şasi numarasında 17 karakter bulunur. Bu karakterler arasında harf ve sayı bulunur. “0” veya “1” sayıları ile karıştırılabildiğinden “O” veya “I” gibi harfler kullanılmaz. Her sayı özeldir ve belli bir araca atanır; bu da kolay tanımlamaya izin verir. Peki, şasi numarası nasıl okunmalı? Yürürlükteki ISO standardına uygun olarak şasi numarasında üç bölüm bulunur.

WMI – Birincisi, dünya üretici tanımlayıcısıdır (WMI). Bunlar, araç üreticisinin global sembolünü tarif eden ilk üç karakterdir. Bu kodun, yetkili bir ulusal makam tarafından araç üreticisine atandığını bilmeniz gerekir. Ayrıca, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) veya ulusal temsilcileri ile yapılan anlaşma kapsamında bu kod atanır.

VDS İkinci bölümde, aracı tanıtıcı bölüm (VDS) yer alır. Beş veya altı karakterden oluşur. Burada teknik veriler ve araç parametreleri hakkında bilgiler yer alır ve bu bilgiler üreticiler tarafından şifrelenmiştir.

VIS Son kısım ise aracı tanımlayıcı bölümdür (VIS). Burada, aracın seri numarası yer alır. Genellikle şasi numarasının sonundan geriye doğru sekiz karakterden oluşur. Bilgiler arasında, üretim yeri ve araç montaj yeri bulunur. Bunlar, 10. ve 11. karakter olarak belirtilir. Kalan basamaklarda, araç parti numarası bulunur.

Yani WMI + VDS + VIS birlikte şasi numarasını oluşturur. Şasi numarası da 17 karakterden oluşur.

3

Şasi numarası nerede bulunur?

Şasi numarası çoğunlukla, sürücü tarafındaki motor kapağı üst kısmında, motorun üzerinde veya kapıya yakın bir yerde bulunur. Şasi numarasını bulabileceğiniz diğer bir yer de sürücü tarafındaki kapı direğidir. Ayrıca, tüm üretici verilerini, teknik verileri ve elbette şasi numarasını içeren bir araç etiketi bulunur. Binek otomobillerde, şasi numarası araç şasisinin ön ucunda, yolcu koltuğunun yanındaki zeminde veya çamurluk kemerinde bulunur. Ayrıca, araç bagajı üzerinde de bulunabilir. Bu numarayı bulmanın en kolay yolu araç ruhsatını kontrol etmektir.

4

Model yılı kodu hakkında neleri bilmeniz gerekiyor?

Her üretici kendi etiketleme sistemini kullanır. Fakat, kodun şasi numarasındaki yeri sabittir. Burada önemli olan model yılı kodudur. Üreticiye bağlı olarak, üretim tarihini, pazara sunulma yılını veya araç markası türünü gösterebilir. Buna göre, 1980 yılının kodu “A”dır. Sonraki yıllar sıradaki harf ile gösterilir ve 2000 yılı da “Y” harfi ile gösterilir. 2001 ve 2009 yılları için 1 ila 9 rakamı kullanılır. 2009 yılından sonra, alfabetik kod tekrar kullanılmaya başlanmıştır. Yani 2009 yılı “A” ve 2021 yılı “M” harfi ile gösterilir. ISO standardına göre Q, U ve Z harfleri kullanılmaz. Bu yüzden 2000 yılı için harf kodu “Y” iken 2001 yılı için “Z” değil “1”dir.

5

Şasi numarası kod çözücü nedir?

Şasi numarası kod çözücü, belli bir algoritmaya dayanarak çalışan popüler bir online uygulamadır. Bu uygulama, aracın şasi numarasında yer alan bilgileri çözmenizi sağlar. Elbette kod çözücüler, algoritmanın karmaşıklığına bağlı olarak farklı miktarda bilgi sunabilir. Çoğunlukla, araç geçmişi raporu sunarlar. Bu rapora online olarak veya PDF formatında erişilebilir.

bottom of page